Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/kungfure/public_html/hotelskadarlija.com/blog/bl-kernel/helpers/text.class.php on line 219
Hotel Skadarlija

Brankov most, simbol Beograda

Brankov most je simbol grada Beograda. O njegovoj zanimljivoj istoriji i imenu koje nosi, pročitjte u našem novom blogu.

Posted by admin November 3, 2017

Hotel Skadarlija se nalazi u samom srcu glavnog grada, i u neposrednoj blizini svih znamenitosti koje ga krase. Grad Beograd ima bogatu i šarenoliku istoriju.

Ono što Beograd izdvaja od drugih evropskih gradova jesu dve reke koje kroz njega prolaze, Sava i Dunav.

hotel u beogradu smestaj

Smeštaj u centru grada

Na svom putovanju kroz ovaj grad, sigurni smo da ćete preći preko Brankovog mosta, jer on spaja, preko reke Save, centar grada (u kome se nalazi hotel Skadarlija) i Novi Beograd.

Smeštaj u centru grada ima velikih prednosti, jer vam je blizu sve ono što ovaj grad obeležava i čini ga onim što jeste.

Na samo par minuta šetnje, tu je i Brankov most, drugi po veličini u glavnom gradu. Delovi mosta, sa obe strane se koriste i kao pešački most, pa kada je lepo vreme peške možete stići do Novog Beograda, uživajući ujedno u prekrasnom pogledu na Beograd, sa obe strane.

hotel u centru Beograda

Istorija Brankovog mosta je zanimljiva, i ukoliko je ne znate, hotel Skadarlija će se truditi, da vam je u narednom blogu približi. Na mestu gde je most kralja Aleksandra nekada bio, izgrađen 1934 godine, sada dostojanstveno stoji most koji je dobio u to vreme ime most „Bratstva i jedinstva“, kao simbol glavnog grada nekadašnje Jugoslavije, sagrađen 1956 godine.

Izgradnja prvobitnog mosta, kralja Aleksandra, je započela nakon odluke da se napravi novi, drumski most preko reke Save, koji će povezati centar Beograda sa Zemunom i močvarnim delom, od kojeg je kasnije nastao Novi Beograd.

hotel u centru Beograda

Prvu ideju za naziv mosta, imali su graditelji koji su se posle napornog rada okupljali u Karađorđevoj ulici, i bila je da se zove „Zemun most“.

Kada je most otvoren, četiri godine kasnije, 700 konjanika je prešlo kaldrmom novoizgrađenog mosta i on je naziv dobio po kralju Aleksandru Karađorđeviću. Svi stanovnici Beograda, okupili su se tada, na ovoj neverovatnoj proslavi.

porodicni hotel u centru Beograda

Sudbina mu je bila tragična, jer je 1941. godine dignut u vazduh, kako bi se sprečio ulazak neprijateljskih snaga u Beograd. Nakon završetka Drugog svetskog rata, počela je rekonstrukcija cele drževe. Novi most „Bratstvo i jedinstvo“ izgrađen je na stubovima i nosačima starog visećeg mosta, i u saobraćaj je pušten 1956. godine.

Moderan kolovoz je urađen od ortotropnih ploča, koje su prvi put korišćene za izgradnju mostova u tadašnjoj Jugoslaviji.. Sa dužinom od 261 metar, predstavljao je svetski rekord, za takav sistem gradnje.

U sadašnjem obliku, nakon 15 godina, most je završen 1979. godine, i od tada krasi naš glavni grad.

Porodični hotel u centru Beograda

Smeštaj u hotelu Skadarlija, daje vam mogućnost, da uz laganu šetnju, preko ovog istorijskog mosta, pređete na drugu stranu Beograda.

Nakon raspada Jugoslavije, stanovnici Beograda su osetili potrebu da se naziv mosta „Bratstvo i jedinstvo“ promeni, jer nije više imao smisla.

Novo ime je bilo „Brankov most“, međutim većina stanovnika glavnog grada još uvek ne zna , zbog čega je ovaj most tako imenovan.

Mnogi misle da je naziv dobio po slavnom piscu Branku Ćopiću, koji je skočio sa mosta, na desnu obalu Save, i tako okončao svoj život.

Ipak, to nije tačna verzija priče!

smestaj u centru Beograda

Bogata istorija grada Beograda

Most je dobio naziv zapravo, jer se nalazio u produžetku ulice Branka Radičevica, velikog srpskog pesnika, koji je nekada živeo u ovoj ulici, na broju 31. Ova stara kuća, na žalost, više ne postoji, jer je srušena kada je istoimena ulica produžena. Interesantna je i činjenica, da je Brankova ulica, nekada bila Gospodska. Opština joj je dala takav naziv, jer su je naseljavali bogati ljudi, koji su živeli u ovom delu grada.

Ono što niste sigurno znali, jeste, da gradske vlasti nikada zvanično nisu promenile naziv mosta, tako da je on i dalje registrovan kao most „Bratstva i jedinstva“.

Međutim, ukoliko posetite Beograd i pronađete smeštaj u centru grada, budite sigurni da će vam svaki stanovnik reći da se most zove Brankov, i niko neće znati njegovo zvanično ime i tačnu istoriju.

Hotel Skadarlija je ponosan na istoriju Beograda, i svakom svom posetiocu pokušavamo da prenesemo makar mali deo onoga što čini ovaj grad izuzetnim.